< Terug

Van donker naar licht

Van donker naar licht

In december spreken we van ‘de donkere dagen voor Kerst’. 21 december is de kortste dag van het jaar, ook wel winterzonnewende of winterpunt genoemd.

Op woensdag 21 december 2022 vindt om klokslag 21.48 uur de winterzonnewende plaats. In de donkerste en langste nacht van het jaar bereikt de zon haar laagste punt. Vanaf dat moment worden de nachten steeds weer een beetje korter en de dagen wat langer.

Door oude natuurvolkeren wordt al eeuwenlang dit speciale moment gevierd met feesten die in het teken staan van de zon, van het licht en van vuur. Deze volken wisten toendertijd niet beter dan dat zij moesten meebewegen met het ritme van de natuur, ervan afhankelijk waren. Het korter worden van de dagen en het afnemen van het licht kon heel beangstigend zijn. De winterzonnewende was dan ook van groot belang en men vierde daarmee de terugkeer van het zonlicht en daarmee het nieuwe leven.

In de loop van de geschiedenis heeft deze periode diverse benamingen gehad, midwinter, Joelfeest, Yule, met allemaal dezelfde intentie: een feest van de zon en van de aarde. Een magische tijd van stilte, inkeer en terugkijken. Een tijd van zuivering, voorbereiding en uitkijken naar dat wat gaat komen. Vanuit het Christendom en de geboorte van Jezus heeft zich op 25 december het kerstfeest ontwikkelt zoals wij dat tegenwoordig kennen. We vieren op dat moment nog steeds hetzelfde als de oude volken: het lichtfeest.

We willen niets liever dan dat het leven vooral licht is, een lange zomer. Maar zo is het leven en de natuur niet. We hebben geen invloed op de seizoenen, we hebben geen grip op donkere en zware winters. Wel hoe we erop reagereren. Ook al vieren we het lichtfeest, de winter zal nog wat in petto hebben, de guurste dagen moeten wellicht nog komen. Toch zullen er sneeuwklokjes tevoorschijn piepen en daarna de eerste krokussen…

Ik wens iedereen warme feestdagen toe. Luister naar wat je nodig hebt. Naast gemis en verdriet, zijn er hopelijk ook veel mooie en liefdevolle herinneringen.

Lieve groet,
Olga