Het is belangrijk dat naasten kiezen wat bij hen en bij de overledene past, dat het goed voelt. Mijn rol daarin is, om heel goed te luisteren en de juiste vragen te stellen. ‘Tijd’ is daarin belangrijk. Natuurlijk moet er veel gebeuren in een korte periode, maar er is meer tijd dan men denkt. De keuzes kunnen stap voor stap gemaakt worden.
Na jaren in de zorg- en welzijnssector gewerkt te hebben, zocht ik naar werkzaamheden waar ik meer mijn betrokkenheid en persoonlijke aandacht voor mensen en mijn organisatorische ervaring in kwijt kon. Ik heb allerlei onderwerpen rondom de dood altijd boeiend gevonden. Voor mij past de dood heel erg bij het leven.
Ook heb ik bij een aantal eigen verlieservaringen persoonlijke begeleiding gemist.
Dit allemaal samen bracht mij ertoe om de opleiding voor uitvaartbegeleider te gaan volgen. Ik heb dit net als de meeste andere collega’s van de onderneming gedaan bij Meander in Zwolle.
Na de opleiding en mijn verhuizing naar Breda heb ik een werkplek gevonden bij de uitvaartonderneming van Wilma van Opstal. Het bedrijf sprak me meteen aan wat visie en sfeer betreft.
Verder heb ik ervaren dat het van grote waarde kan zijn om als naasten actief bij het afscheid betrokken te zijn. Dit kan op allerlei momenten: tijdens de laatste verzorging, bij de invulling en uitvoering van de plechtigheid.
Het is fijn werken bij een kleine onderneming, we zijn betrokken bij elkaar en kunnen elkaar zonodig aanvullen. Het kantoor en de hele organisatie eromheen is met veel zorg en oog voor detail vormgegeven.
Naast mijn opleiding als uitvaartbegeleider heb ik me gespecialiseerd als ritueelbegeleider. Een ritueel begeleider is iemand die ondersteuning kan bieden bij de invulling en vormgeving van een afscheidsviering/uitvaartdienst.
Het is ontstaan omdat steeds meer mensen zich niet of minder kerkelijk gebonden voelen en wel een persoonlijke invulling willen geven aan de dienst of viering.
Samen met de naaste familie of vrienden van de overledene gaan we een afscheidsviering samenstellen waarin we de overledene nog eenmaal in het licht zetten. We gaan op zoek naar de rode draad in het leven van de overledene, wat was zijn/haar levensthema, wat heeft de overledene betekend. En welke boodschap kunnen we daaruit meenemen voor de toekomst. Dit kan heel troostvol zijn.
We gaan uitzoeken met welk symbool dat tot uitdrukking kan komen, met welke gedichten, teksten, met welke muziek of zijn er nog andere mogelijkheden? Gezamenlijk bepalen we wat de inbreng van eenieder hierin is.
In mijn werk als uitvaartbegeleider kan ik, als het passend en wenselijk is, mijn kennis en ervaring als ritueel begeleider verweven.
Ik ben geboren en getogen in Amsterdam en na een tussenstop van 7 jaar in Zwolle, zijn we in 2007 in Breda aangekomen. Ik ben getrouwd met Steef en samen hebben we drie kinderen.
Lees meer over ‘Nieuwe rituelen bij het afscheid’ door Wilma van Baarsen.