Vorige pagina

Thuis opbaren

Thuis opbaren kan een belangrijke rol spelen in het rouwproces. Nabestaanden houden hun dierbare nog even dicht bij zich. Er is tijd om in alle rust afscheid te nemen, op de manier die past bij het leven en het gezin.
Steeds vaker kiezen mensen voor een thuisopbaring — in de eigen omgeving, met ruimte voor rituelen, bezoek en momenten van stilte.

Letterlijk betekent opbaren: “op een baar leggen”. Dat kan in het eigen bed, op een opbaarplateau of in een kist of wade. Vaak wordt een rustige kamer gebruikt, maar ook een woonkamer met kamerscherm, een logeerkamer of zelfs een tuinhuisje kan geschikt zijn.
Thuisopbaring kan ook bij familie plaatsvinden — bijvoorbeeld bij de kinderen, een broer of zus. Soms kan het verzorgings- of verpleeghuis als laatste ‘thuis’ worden gebruikt. Zelfs na overlijden in het ziekenhuis is thuis opbaren vaak nog mogelijk.

Zodra u daar aan toe bent, komen wij naar u toe. In overleg bepalen we wie de laatste verzorging uitvoert. Nabestaanden mogen meehelpen of er gewoon bij zijn — ook (klein)kinderen zijn welkom als zij dat willen.
We leggen stap voor stap uit wat we doen en waarom. Kiest u ervoor om er niet bij te zijn, dan verzorgen wij uw dierbare met de grootst mogelijke zorg en respect.

De meest gebruikte methode is een mobiele koelplaat die onder het lichaam wordt geplaatst. Deze is betrouwbaar, maar het lichaam voelt koel aan en de motor kan hoorbaar zijn.
Een alternatief is thanatopraxie (lichte balseming). Hierbij wordt het bloed vervangen door een conserverende vloeistof. Het lichaam voelt natuurlijker aan en behoudt meestal een warme gelaatskleur. Deze methode is vooral geschikt als u geen koeling wenst of als de opbaring wat langer duurt.

De wet geeft zes werkdagen de tijd tussen overlijden en uitvaart. Hoe lang iemand thuis opgebaard kan blijven, hangt af van verschillende factoren: doodsoorzaak, medicijngebruik, opbaarmethode en temperatuur.
Wij bespreken met u wat mogelijk en verantwoord is, en zorgen samen voor een passend moment waarop de kist, mand of wade definitief gesloten wordt.

Als u liever niet thuis opbaart, is het wel mogelijk om de verzorging bij u thuis te doen. Daarna wordt de overledene overgebracht naar het uitvaartcentrum, bijvoorbeeld het Huis van Afscheid in Breda.

Tijdens de opbaarperiode komen wij dagelijks, of zo vaak als nodig, om de conditie van het lichaam te controleren en bespreken we of er aanvullende wensen zijn — zoals make-up, kapsel, kleding, bloemen of verlichting. Op de dag vóór of op de dag van de uitvaart leggen we samen (indien gewenst) de overledene in de kist of mand, of wikkelen we hem of haar in een wade.

Thuis opbaren is persoonlijk en vraagt om afstemming. Wat past bij u en uw dierbare?
Misschien helpt ons gratis werkboekje ‘Zo wil ik afscheid nemen om hierover alvast na te denken.

Wilt u meer achtergrondinformatie? Lees ook de blog over thuisopbaren – wat zijn de mogelijkheden.