< Terug

Chantal Rozier


Samen creëren we mooie afscheidsmomenten

Een paar jaar geleden deed ik een coachingstraject waarin ik de opdracht kreeg om breder te kijken dan de HR functie die ik op dat moment had. Wat als ik alles kon gaan doen wat ik wilde? Werken met mensen en hun wensen, snel schakelen en toch rustig blijven, mensen helpen en nabij zijn, echt iets bijdragen; dat is wat bij me past.
Ik keek naar werkzaamheden die me aanspraken, maar ook heel andere functies kwamen voorbij. Die van uitvaartbegeleider legde ik opzij. Maar telkens kwam er iets of iemand op mijn pad waardoor mijn interesse werd aangewakkerd.
Uit nieuwsgierigheid ben ik de opleiding voor uitvaartbegeleider aan de Après la Vie Academie begonnen. De energie die ik kreeg van de lesdagen, de opdrachten en de stages maakten dat ik me steeds meer op mijn gemak voelde in deze branche. De opleiding werd een reis naar het vak. Iedere stap was bijzonder. Inmiddels voel ik me op mijn plek. Van het roer om naar als een vis in het water, hoe fijn is dat.

Dat ik nu samen met de andere dames van Van Opstal voor nabestaanden vorm en inhoud weet te vinden voor ieder afscheid, voelt heel goed. Werken met fijne mensen voelt als een uitnodiging om van ieder afscheid een prachtige samenvatting van het leven te maken. Met alle kleuren die daarbij horen.

Als ik bij een familie binnenstap, weet ik al een beetje over de omstandigheden. Maar wie ze zijn en hoe ze zich voelen, weet ik niet. Ik stap benieuwd binnen en ‘sta aan’ om te begrijpen wat nodig is. Eerst de mensen op hun gemak stellen, dat vind ik belangrijk. Ik begin daar waar nodig is. Niet gehaast, wel overzichtelijk. Als een gezamenlijke reis waarin we mooie afscheidsmomenten creëren.

Het is fijn om te zien dat families zelf aan de slag gaan met bloemen, met hout en andere elementen om hun eigen sfeer in het afscheid te brengen. De jongen van 9 die in zijn eigen woorden vertelde wat hij graag met opa deed en hoe hij was overleden, ontroerde de familie, de gasten en mij. En ja, dat maakt een afscheid bijzonder!

Families begeleiden, telkens op een andere plek en met een andere invulling, maakt het werk bijzonder. Dichtbij dood en verdriet, en daardoor dichtbij leven en troost.